Update: antwoorden college toegevoegd
Vraag op basis van artikel 39 Reglement van orde
Aan het college van burgemeester en wethouders
van Jan Schellekens, fractie Lokaal Open en Sociaal
over: 1058419 Beantwoording artikel 39 vragen uitstel sloop en overwegen verkoop Leijsenhoek 119
Oosterhout, 7 december 2024,
Gelet op het gestelde in artikel 39 van het Reglement van orde voor de vergadering van de gemeenteraad van Oosterhout stellen wij het volgende aan de orde
Aanleiding
In antwoord op onze vragen heeft de wethouder ook mondeling gereageerd op onze vragen, waarvoor dank. De wethouder zei dat deze voorgestelde aanpassing een relatief simpele oplossing is voor het kruispunt Leijsenhoek-Abdis van Thornstraat. Het gaat dan over:
- Aankoop 119
- Sloop 119
- Vergoeding schade en eventuele vervolgschade Leijsenhoek 117
- Aanleggen van een extra opstelstrook
- Afstellen totale kruispunt naar de nieuwe situatie
- onvoorzien
Vragen:
- voor welk probleem is deze relatief eenvoudige ingreep een oplossing?
- Kunt U ons de onderzoeken sturen waarin deze oplossing vermeld wordt als oplossing voor een probleem?
- zo nee, waarop is deze aanpassing dan wel gebaseerd
- Wat gaat deze hele aanpassing kosten (inclusief alle bijkomende kosten, ontwerpfases, ambtelijke inzet etc)
- Vindt U dat deze relatief simpele ingreep daarmee ook goedkoop is.
In Uw geschreven antwoord staat:
“Aangezien wij er vanuit gaan dat in de toekomst, ook na de realisatie van een OV hub op de Amphia locatie, nog aanpassingen noodzakelijk zijn aan het kruispunt Abdis van Thornstraat –Leijsenhoek – Veerseweg zullen wij ook verder gaan met de voorbereiding van de sloop”.
In antwoord op onze vragen zegt U dat als de oplossing onvoldoende blijkt te zijn dat er grotere ingrepen zullen moeten worden gedaan. U sorteert daarmee voor op een toekomstige discussie over de grote aanpassingen voor dit kruispunt. Vragen:
- Welke aanpassingen zullen volgens U noodzakelijk zijn aan het kruispunt Abdis van Thornstraat –Leijsenhoek – Veerseweg
- Heeft U al stappen ondernomen om deze aanpassingen in de toekomst mogelijk te maken?
- Zijn er al gronden/huizen aangekocht om deze aanpassingen ook daadwerkelijk mogelijk te maken?
- Kunt U ons de onderzoeken sturen waarin deze noodzakelijke aanpassingen vermeld worden als oplossing voor problemen in de toekomst?
- Wat zijn de verwachte kosten voor deze noodzakelijke rigoureuze aanpassing in de toekomst?
- Heeft U de omgeving al op de hoogte gebracht van het feit dat U grotere aanpassingen noodzakelijk acht in de nabije toekomst aan het kruispunt Abdis van Thornstraat –Leijsenhoek – Veerseweg
- Wat zijn de kosten van deze noodzakelijke geachte aanpassingen
- Waarom probeert U – net als bij andere projecten- deze noodzakelijke geachte aanpassingen niet meteen mee nemen in de totale reconstructie van het kruispunt Abdis van Thornstraat –Leijsenhoek – Veerseweg?
- Wat zouden de kosten zijn van een eenmalige integrale aanpassing afgezet tegen 2 aanpassingstrajecten (eerste Leijsenhoek 119 en daarna pas het hele kruispunt)
In antwoord op onze vragen zegt u: De nieuwe openbaar vervoer concessie voorziet echter in een geleidelijke overgang van het traditionele, lijngebonden openbaar vervoer naar een systeem van gedeelde mobiliteit. Dat betekent dat er naast de reguliere lijnbussen een mix van aanvullende, flexibele vervoerssystemen beschikbaar komt voor de OV reiziger, waaronder zogenaamde hub taxi’s. Een gevolg daarvan is dat OV hubs straks echte vervoerknooppunten worden waar naast bussen ook taxi-achtige systemen gaan halteren. Dat betekent een toename van het aantal vervoersbewegingen van en naar de OV hub.
Ervan uitgaande dat dit geen aanname uwerzijds is, maar gebaseerd op gedegen onderzoek, hebben we daar de volgende vragen over:
- Kunt u voor ons een uitgebreid beeld schetsen van wat wij buiten zogenaamde hub taxi`s nog meer onder flexibele vervoerssystemen moeten verstaan?
- Over hoeveel verkeersbewegingen per uur, met die langs kruispunt Abdis van Thornstraat –Leijsenhoek in het bijzonder, praten we dan?
- Gaan deze bewegingen 24/7 door of zijn er piekmomenten?
- Indien het over piekmomenten gaat, welke momenten op de dag zijn dat dan?
- Heeft Oosterhout genoeg musea, theatervoorstellingen, aanbod winkels, culturele evenementen, muziekfestivals, filmvoorstellingen, restaurant- en cafébezoek om de toekomstige komst van een mix van aanvullende, flexibele vervoerssystemen rendabel te laten zijn?
- Zo ja, kunt u dat onderbouwen met cijfers.
- Bent u voornemens om door de gemeente zelf gesubsidieerd vervoer te organiseren?
- Zo ja, aan welke vorm denkt u dan en wat zijn daar de kosten van?
Wij beantwoorden uw vragen als volgt:
Vraag 1 tot en met 51) Zoals al is aangegeven bij de beantwoording van de artikel 39 vragen die op 30 oktober jl. door uw fractie zijn gesteld, kan door de sloop van Leijsenhoek 119 ruimte worden gemaakt voor een extra opstelvak op de Abdis van Thornstraat. Met een extra opstelvak kan de verkeersafwikkeling op het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg worden verbeterd. Daarmee kan een bijdrage worden geleverd aan verschillende prioritaire opgaven (verbeteren van de doorstroming van het openbaar vervoer en het versterken van de robuustheid van het wegennet) van onze mobiliteits- visie. Ook kan door de aanleg van een extra opstelvak de verkeersveiligheid worden verbeterd doordat een deelconflict (tussen rechtdoorgaand fietsverkeer en afslaand gemotoriseerd verkeer dat gelijktijdig groen krijgt), uit de verkeerslichtenregeling kan worden gehaald.
2 en 3) Deze oplossing (de aanleg van een extra opstelvak op de Abdis van Thornstraat) is gebaseerd op een onderzoek dat in 2017 is uitgevoerd. Dat onderzoek is bijgevoegd. Het betreffende onderzoek is overigens al eerder aan uw raad beschikbaar gesteld (n.a.v. de technische vragen m.b.t. het raadsvoorstel tot kredietvotatie voor de aankoop en sloop van Leijsenhoek 119).
4) We hebben al meermaals aangegeven dat er sprake is van een strategische aankoop van Leijsenhoek 119 aangezien deze locatie te koop kwam. Een aanpassing van het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg is nog niet geprogrammeerd. We hebben daarom ook nog geen onderzoek gedaan naar de totale kosten van een aanpassing van het kruispunt. Dus vooralsnog zijn alleen de kosten van de aankoop en sloop van Leijsenhoek 119 (inclusief de kosten die moeten worden gemaakt vanwege Leijsenhoek 117) bekend. Het onderzoek uit 2017 bevat ook een raming van de kosten voor een extra opstelvak op de Abdis van Thornstraat en de aanpassing van de verkeerslichten. Echter die raming is gedateerd.
5) Binnen de ruimte die beschikbaar is op het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg zijn er geen mogelijkheden meer om de verkeersafwikkeling te optimaliseren. Dat betekent dat als we de verkeersafwikkeling in de toekomst willen verbeteren, er extra opstelvakken zouden moeten worden aangelegd. Als we dat zouden doen op andere poten van het kruispunt zouden daarvoor meer en/of duurdere panden moeten worden aangekocht (of zouden we de verkeersstructuur volledig moeten wijzigen, wat wij op voorhand niet realistisch achten vanwege de bereikbaarheid van het centrum en de aangrenzende woonwijk). Dus vandaar dat de aankoop en sloop van Leijsenhoek 119, om daarmee ruimte te maken voor een extra opstelvak op de Abdis van Thornstraat, relatief gezien een goedkope en simpele oplossing is voor het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg.
Vraag 6 tot en met 14
Alvorens uw vragen te beantwoorden, willen wij kwijt dat wij met de beantwoording van de artikel 39 vragen die op 30 oktober jl. door uw fractie zijn gesteld niet hebben willen voorsorteren op een toekomstige discussie over grotere aanpassingen van het kruispunt.
6, 7, 8, 9 en 11). Zoals al is aangegeven bij de beantwoording van de vorige vragen, is er sprake is van een strategische aankoop van Leijsenhoek 119 en is een aanpassing van het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg nog niet geprogrammeerd. We hebben daarom ook geen onderzoek gedaan naar andere aanpassingen van het kruispunt of eventuele vervolgstappen gezet. Dus vandaar dat wij uw vragen 7, 8 , 9 en 11 met ‘nee’ kunnen beantwoorden.
10 en 12) Aangezien andere aanpassingen aan het kruispunt niet onderzocht zijn, kunnen wij ook geen uitspraak doen over de eventuele kosten daarvan.
13 en 14) Vooralsnog is alleen besloten tot aankoop en sloop van Leijsenhoek 119. Op het moment dat een reconstructie van het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg geprogrammeerd wordt, zullen we ook bekijken of verdere aanpassingen aan het kruispunt wenselijk zijn en wat daarvan de ruimtelijke en financiële consequenties zouden zijn. De verkeerskundige effecten van aanvullende ingrepen aan het kruispunt zullen daarbij worden afgewogen tegen de ruimtelijke impact en de kosten van die ingrepen zodat op basis daarvan een bredere afweging kan plaatsvinden of we de reconstructie van het kruispunt beperken tot de aanleg van alleen een extra opstelvak op de Abdis van Thornstraat of gelijktijdig ook nog andere ingrepen doorvoeren. In de huidige uitvoeringsagenda van de mobiliteitsvisie zijn de ombouw van het kruispunt Pasteurlaan – Strijenstraat – Abdis van Thornstraat (van een rotonde naar een kruispunt met verkeerslichten) en de aanpassing van het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg als één project benoemd (“Doorstroming openbaar vervoer Pasteurlaan / Abdis van Thornstraat”). In de eerstvolgende versie van de uitvoeringsagenda zullen we beide locaties als afzonderlijke projecten opnemen zodat er een zelfstandige afweging kan plaatsvinden t.a.v. de programmering en de gewenste aanpassingen aan het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg.
Vraag 15 tot en met 22
15) In 2018 hebben Provinciale Staten de visie “Gedeelde mobiliteit is maatwerk” vastgesteld. Deze visie voorziet erin dat er naast het reguliere, lijngebonden openbaar vervoer ook andere, flexibelere en vraagafhankelijke vervoersystemen voor reizigers beschikbaar komen. Eén van die systemen is Bravoflex. Bravoflex is een taxi-achtig systeem waarvan reizigers vanaf 1 januari dit jaar gebruik kunnen maken. Het werkt met kleinere busjes en Bravoflex rijdt alleen op aanvraag: reizigers moeten (telefonisch of via een app) een rit reserveren om er gebruik van te maken. Bravoflex bestaat uit hub- en haltetaxi’s. Met een hubtaxi kan een reiziger vanaf een OV halte rechtstreeks naar een overstaphalte (zoals bijvoorbeeld de toekomstige OV hub Amphia) reizen en vice versa. Deze vorm van Bravoflex (de hubtaxi) is vooral bedoeld als voor- en natransport. Met de haltetaxi kan tussen twee willekeurige OV haltes wordt gereisd. Hiervoor geldt echter wel een hoog tarief (5 maal het OV-tarief). Bravoflex is vooral bedoeld om een vervoersalternatief te bieden op relaties waar en momenten waarop het aanbod aan regulier openbaar vervoer beperkt is. Echter ook op routes en momenten waarop er wel regulier openbaar vervoer rijdt, kan de reiziger gebruik maken van Bravoflex (voor de hubtaxi geldt dan wel een hoger tarief). Een uitgebreidere toelichting op Bravoflex kunt u vinden in bijgevoegde presentatie die de provincie recent gegeven heeft voor gemeenten.
16, 17 en 18) Bravoflex is beschikbaar tussen 7.00 en 24.00 uur. Aangezien Bravoflex volledig vraagafhankelijk is en geen vaste dienstregeling kent, is op voorhand onbekend hoe veel / hoe vaak en op welke momenten Bravoflex voertuigen over het betreffende kruispunt zullen rijden.
19 en 20) Bravoflex is een systeem dat Brabantbreed wordt uitgerold en waarvan ook reizigers uit veel kleinere kernen met veel minder voorzieningen gebruik kunnen maken. Het systeem wordt bekostigd door de provincie waarbij o.a. gebruik wordt gemaakt van de middelen die de provincie voorheen in de deeltaxi stak (vanwege niet Wmo-geïndiceerde reizigers die van de deeltaxi gebruik maakten). De deeltaxi blijft gewoon bestaan naast Bravoflex (en waar mogelijk worden reizigers gecombineerd), alleen mensen zonder Wmo – indicatie kunnen niet langer van de deeltaxi gebruik maken.
21 en 22) Met Bravoflex wordt ons inziens een goede en welkome aanvulling op het lijngebonden openbaar vervoer gebonden. Wij zien geen noodzaak om zelf nog aanvullend vervoer te organiseren.
Volledigheidshalve melden wij u hierbij dat wij voornemens zijn om over te gaan tot de daadwerkelijke sloop van Leijsenhoek 119. Uw raad heeft het krediet hiervoor beschikbaar gesteld en de benodigde vergunning is inmiddels verleend. Ter voorbereiding op de sloop hebben we onlangs nog een gesprek gehad met de bewoners van Leijsenhoek 117, waarbij de gemaakte afspraken nog een keer besproken zijn. Er zijn dus geen belemmeringen meer om met de sloop te starten.