logo motie

Update: college heeft enkele uren voorafgaande aanvang raadsvergadering onze vragen beantwoord.

Aan het college van B & W
Slotjesveld 1,
4902 ZP Oosterhout

Oosterhout, 30 oktober 2024,

betreft: vraag obv artikel 39 RvO uitstel sloop en overwegen verkoop van Leijsenhoek 119

Geacht college,

Zoals U weet, hebben wij naar aanleiding van Uw verklaring dat op het pand Leijsenhoek 119 een slooplicht zou rusten door toedoen van Thuisvester en de Autoriteit Woningcorporaties onderzocht of deze verklaring uwerzijds klopte. Zoals U zelf al meldde staat die sloopplicht nergens expliciet vermeld. Dus die bewering van de wethouder was bezijden de waarheid.

LOeS tracht duidelijk te krijgen wie en wat welke rol gespeeld heeft om tot dit besluit te komen en heeft haar onderzoek nog wat verder uitgebreid.

Op 22 oktober jongstleden heeft een afvaardiging van LoeS met Thuisvester een verhelderend gesprek gehad over de aanstaande sloop van het pand Leijsenhoek 119. Kort samengevat werd uit het gesprek met Thuisvester duidelijk dat:

  • Thuisvester de woning mondeling heeft aangeboden aan de gemeente
  • Thuisvester daar geen respons op heeft gekregen
  • Thuisvester daarop had besloten alvorens de woning op Funda aan te bieden de vloeren te vernieuwen (asbestvrij maken)
  • De woning te koop heeft aangeboden op Funda
  • Er 20 geïnteresseerde kopers waren in de korte tijd dat de woning op Funda stond
  • De gemeente hierna wakker werd en alsnog contact opnam met Thuisvester
  • De woning hierdoor door Thuisvester van Funda werd gehaald

Tevens werd duidelijk dat de afgevaardigden van Thuisvester geen herinnering hadden aan de ingediende zienswijze van Huurdervereniging Oosterhout (19 februari 2024).

Op blz. 2 van zienswijze HVO is de volgende passage te lezen:

Naar aanleiding van deze reactie hebben wij nader onderzoek gedaan. In de Uitvoeringsagenda Mobiliteitsvisie 2022 projectbladen bijlage 1 wordt op pagina 23/24 gesproken over de aanpassing van het kruispunt Leijsenhoek. Letterlijk wordt daar gezegd: “De noodzaak voor een herinrichting van het kruispunt Leijsenhoek hangt nauw samen met het al dan niet realiseren van een OV-hub op het Amphia-terrein. Grootschalige herinrichting kan achterwege blijven als deze OV-hub er komt, waardoor aanzienlijk minder bussen gaan rijden via de Leijsenhoek.”

Nu de Nederlandse Bouw Unie het Amphia terrein gekocht heeft en zich committeert aan de bouw van een ruim opgezette openbaar vervoervoorziening (OV-hub) blijft dus de vraag staan of de herinrichting van het kruispunt Leijsenhoek echt nodig is. Indien die noodzaak vervalt, is er sprake van kapitaalvernietiging bij sloop van Leijsenhoek 119 en reconstructie van het kruispunt Leijsenhoek.

Gezien de woonnood en 20 belangstellenden toen het pand kortstondig op Funda stond zou het volgens LOeS verstandiger zijn om het pand in de verkoop te doen wanneer sloop onnodig blijkt te zijn; sloop zou dan dus eigenlijk leiden tot verspilling van gemeenschapsgelden en vernietiging van een mooi klokgevelpandje.

  1. Daarom verzoeken wij u om te onderzoeken:
    1. of de sloop echt nodig is,
    2. tot die tijd geen onomkeerbare acties te ondernemen en
    3. Te wachten met sloop totdat volkomen duidelijk is dat daartoe noodzaak is.
    Bent u daartoe bereid?
  2. Ook vernemen wij graag of:
    1. het volgens u klopt dat de aanleg van een OV-hub op het Amphiaterrein rigoureuze aanpassingen van de kruising Leijsenhoek overbodig maken;
    2. volgens U de overname door de Nederlandse Bouwunie betekent dat die reconstructie eigenlijk niet nodig is of minder rigoureus kan zijn;
    3. U wil overwegen om het pand te verkopen, indien de absolute noodzaak tot sloop blijkt te ontbreken.

Wij vernemen graag Uw antwoord, schriftelijk vóór de raadsvergadering van 19 november of, indien dat niet haalbaar is, mondeling in diezelfde raadsvergadering.

Met vriendelijke groet

Jan Schellekens
Lokaal Open en Sociaal

Wij beantwoorden uw vragen als volgt:

Zoals wij al hebben aangegeven bij de beantwoording van eerdere vragen vanuit uw fractie, zijn wij van mening dat gezien de slechte bouwkundige staat van het pand (met als gevolg hoge kosten die gemaakt zouden moeten worden om de woning tijdelijk verhuurbaar te maken) én het proces dat aan de aankoop vooraf is gegaan, Leijsenhoek 119 gesloopt zou moeten worden. Een krediet voor de sloop is ook beschikbaar gesteld door de raad. Door het pand te slopen, kan een extra opstelvak op de Abdis van Thornstraat worden gemaakt, waarmee de verkeersafwikkeling op het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg verbeterd kan worden. Dat is ook de reden dat wij tot deze strategische aankoop besloten hebben, toen het pand op de markt kwam.

De ontwikkeling van een OV hub op het Amphia terrein zal leiden tot minder conflicterend busverkeer op het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg omdat er dan minder bussen via de Leijsenhoek hoeven te rijden. De nieuwe openbaar vervoer concessie voorziet echter in een geleidelijke overgang van het traditionele, lijngebonden openbaar vervoer naar een systeem van gedeelde mobiliteit. Dat betekent dat er naast de reguliere lijnbussen een mix van aanvullende, flexibele vervoerssystemen beschikbaar komt voor de OV reiziger, waaronder zogenaamde hub taxi’s. Een gevolg daarvan is dat OV hubs straks echte vervoerknooppunten worden waar naast bussen ook taxi-achtige systemen gaan halteren. Dat betekent een toename van het aantal vervoersbewegingen van en naar de OV hub. Verder is het zo dat, vanwege de aanzienlijke hoeveelheid woningen die in onze stad wordt gebouwd, waaronder op de Amphia locatie (waarbij een deel van die woningen ook via de Muldersteeg en Veerseweg ontsloten wordt op het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg), wij eveneens een verkeerstoename verwachten. Wij gaan er derhalve vanuit dat ook bij de aanleg van een OV hub op de Amphia locatie aanpassingen aan het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg nodig zijn. De tekst in het projectblad van de uitvoeringsagenda van de mobiliteitsvisie waar naar wordt verwezen in uw vragen, is wat dat betreft wat ongelukkig geformuleerd. Het onderzoek naar de OV hub Amphia liep toen nog en wat de toekomstige invulling van het Amphia terrein zou worden, was destijds ook nog onzeker; de uitgangspunten daarvoor zijn pas in juli 2023 vastgesteld door de raad.

De voorbereiding voor de sloop van Leijsenhoek 119 is al in gang gezet; de sloopvergunning is aangevraagd. Aangezien wij er vanuit gaan dat in de toekomst, ook na de realisatie van een OV hub op de Amphia locatie, nog aanpassingen noodzakelijk zijn aan het kruispunt Abdis van Thornstraat – Leijsenhoek – Veerseweg zullen wij ook verder gaan met de voorbereiding van de sloop.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.