Het moet beter en dat kàn: Reuring in de raad Een paar maanden hebben we een lokale politieke partij in de steigers gezet onder de werktitel “Reuring in de Raad”. Die partij moet zich voor 20 december aanmelden om mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Hoewel de aanleiding voor deze partij ligt in irritaties en ongenoegens over (de schijn van) vriendjespolitiek en handjeklap maken we ons toch vooral zorgen over de toekomst van onze (klein)kinderen. We denken dat het bestuur in Oosterhout beter kán en beter moet. In de afgelopen weken hebben we veel aanmoedigingen en steunbetuigingen gekregen, maar bij een nieuwe partij komt heel wat meer kijken dan min of meer vrijblijvende reacties en aanmoedigingen. Voor zo’n partij moet je een organisatie met uitgangspunten hebben, een programma en niet te vergeten financiële middelen.

Uitgangspunten

Het belangrijkste uitgangspunt is dat de gemeenteraad het beleid beter moet controleren vanuit een zelfstandige rol. Veel zaken worden van te voren afgetimmerd in coalitieakkoorden, maar dat wil niet zeggen dat ze dan niet meer gecheckt hoeven te worden door de gemeenteraad zelf. Dat moet en dat kan! Daarnaast vinden we dat we moeten controleren of het geld (beleid) ook op de plek terecht komt waar het voor bedoeld is en niet blijft hangen aan strijkstokjes die de vruchten gemakkelijk kunnen plukken.

Een aantal programmapunten

We maken ons grote zorgen over de toekomst voor onze (klein)kinderen en vinden dat beleid zeker bekeken moet worden met hun toekomst voor ogen: zorgen we nu voor een gezonde leefomgeving voor de toekomstige generaties? Op die manier proberen we een basis te leggen onder onze programmapunten. We hebben een paar voorbeelden:

Woningbouwbeleid moet gericht zijn op betaalbare woningen (zowel koop als huur) voor iedereen: De prijzen op de huizenmarkt zijn compleet geëxplodeerd door ondoordachte regelingen. De gemeente moet - overal waar mogelijk- lokaal beleid voeren om te zorgen dat jongeren en jongvolwassenen sneller en gemakkelijker toegang krijgen tot goede en betaalbare zelfstandige woonruimte.

Kleinschalige preventieve en hulpverlenende jongerencentra in tenminste drie aandachtswijken: De transitie van de jeugdzorg is volledig mislukt. De wildgroei van aanbieders (omzetjagers) is enorm en veel diensten van jeugdzorg gaan naar dure cliënten met welvarende ouders. Door corona is de gezondheidsschade enorm en voor jeugdzorg is het dweilen met de kraan open. De instroom van jongeren (lagere leeftijd) moet gestopt worden want het is onbeheersbaar en het wordt onbetaalbaar. Kinderen en gezinnen met minder financiële mogelijkheden worden daarbij onevenredig hard getroffen.

Actieve muziek- en sportbeoefening verankerd in het onderwijs: Actieve sport en muziek zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenwerking. Het zorgt voor verbindingen in de bovenkamer. Goede hersenwerking maakt verdere ontwikkeling (en ook leren) gemakkelijker en creëert gezonde mensen. In het kader van de verbeteringen van lokale verbindingen is het daarbij zaak om een actieve interactie te hebben tussen onderwijs met organisaties en verenigingen v.v.

De menselijke maat moet terug! zeker voor mensen die niet gemakkelijk mee kunnen komen (veroudering): Iedereen wordt gek van de ID's , wachtwoorden, nummers, internetoplossingen, apps e.d. De burgers worden nogal eens opgezadeld met "te slimme" oplossingen voor problemen. Vooral ouderen en kwetsbaren zijn daarvan de dupe. Dat beleid creëert achterblijvers en nog meer kwetsbaren. We moeten zorgen dat die barrières verdwijnen.

Financiën

Om ons te ondersteunen vragen we je om ons te laten weten of je op ons denkt te gaan stemmen als we met de verkiezingen meedoen. Dat kan door € 5,-- over te maken als een soort bevestiging van dat voornemen op NL79 RABO 0123 7068 07 t.n.v. J. Schellekens o.v.v. Steuntje in de rug voor wat Reuring GR2022 Als we niet mee gaan doen, gaat het saldo naar de voedselbank Je kunt alles nog eens nakijken:

Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Download ons programmma pdf