Lokaal Open en Sociaal (LOeS) is op 16 maart met twee zetels de gemeenteraad van Oosterhout ingeschoten. Meteen daarna begonnen allerlei gesprekken om te komen tot een coalitie. Die “oriënterende” gesprekken worden voorgezeten door Gemeentebelangen (GB): de grootste fractie, maar ook één van de grootste verliezers.

Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen ging GB nogal prat op de vele jeugdigen en vrouwen die op hun lijst prijkten. Tegelijkertijd gaven de heren Piena en Kastelijns aan wethouder te willen blijven in het komend college. Twee mannen. Niet omdat hun beleid van de laatste jaren zo goed is geweest of dat ze de juiste man op de juiste plaats zijn, maar omdat ze gewend zijn aan zo’n positie: een beetje aan het pluche plakken.

LOeS heeft het daar niet zo op, dus hebben we voorgesteld om niet per se te gaan voor partijgebonden wethouders maar gewoon voor “goeie” wethouders. Als het aan LOeS ligt, worden de mannetjes nu ook eindelijk eens ingeruild voor vrouwen. 50/50 is toch wel het minste dat je kunt doen. Daarom hebben we het initiatief genomen om de vrouwen op de lijst bij elkaar te vragen om gezamenlijk naar een mogelijk raadsbreed basisakkoord te kijken. Het is toch een andere blik dan de “mannetje-mannetje-mannetje”-blik en het beantwoordt meteen de vraag van veel kiezers naar meer vrouwen aan het roer.

Maar terwijl we op zoek zijn met de winnende partijen om een raadsbreed akkoord te vinden, gonst het natuurlijk van geruchten. De coalitie van GB-VVD-D66-GL (totaal 19 zetels) zou al nagenoeg in kannen en kruiken zijn. Daar moeten wel wat listigheden voor uit de hoed getoverd worden: Gemeentebelangen wil per se twee wethouders behouden (Piena en Kastelijns), maar weet dat ze drie partijen nodig heeft om een ruime meerderheid te hebben. Dus hebben ze de wethoudersbonus opgeschaald: GB 2 wethouders en de rest krijgt er allemaal 1. Dus 5 wethouders.

De uitslag van de verkiezingen liet als beste mogelijkheid voor het vastgelopen motorblok GB-VVD (verlies 4 zetels) een coalitie zien met D66 en GroenLinks. D66 en GL moeten dan wel over de streep getrokken worden op enkele “onoverbrugbare” meningsverschillen, maar het leveren van een wethouder levert ook een hoop op. We begrijpen uit het handjeklap-circuit dat daar al wat visies graag ingeruild worden voor een zitplaats op het pluche. Daarmee dreigt een “man-man-man-man-man”-plus bestuur (plus = de burgemeester) op te doemen en lijkt het pochen van GB over de vrouwen op de lijst slechts een verkiezingsstuntje te zijn geweest.

Da’s natuurlijk jammer voor Oosterhout, het oppimpen van een vastgelopen auto met een verliezersmotorblok met wat tweedehands zijspiegeltjes en een gereviseerde ronkende uitlaat levert geen nieuwe politiek op, geen verandering van de bestuurscultuur en vooral een groot deel van de resterende 45% kiezers als nieuwe verliezers.

Het lijkt misschien wat raar, maar voor LOeS is zo’n ontwikkeling een mooi bewijs van ons gelijk en het bevestigt de reden voor ons bestaan: Onbetrouwbare politiek lijkt even te eindigen voor de verkiezingen maar steekt meteen daarna weer de kop op en er verandert niet veel: “We weten dat je van een aquarium vissoep kunt maken; de vraag is evenwel of je van vissoep weer een aquarium kunt maken”[1]/

Zonder (breed) raadsakkoord met open vizier en transparante politiek kan LoeS werk maken van haar voornemens: het kritisch volgen van het ontstaan, de uitvoering en de evaluatie van beleid zowel binnen als buiten de gemeenteraad.

Jan Schellekens
Lokaal Open en Sociaal