Vanuit de fractie

We kwamen in een omgeving terecht die totaal onbekend was voor ons. Het zal dan ook niet verwonderen dat we regelmatig verbaasd waren over de “politieke cultuur”. Vergaderen over 4 tientjes terwijl er zonder veel overleg tienduizenden euro’s ogenschijnlijk gewoon worden toegeschoven aan bepaalde projecten. De verantwoording daarvan is ook niet altijd even duidelijk en we ervaren regelmatig ontwijkende antwoorden en vertragings- of camouflagetechnieken. Je merkt gewoon aan de antwoorden of “ze er zin in” hebben een duidelijk antwoord te geven.

Dat was onder andere bij de antwoorden op vragen over de veranderingen in de jeugdzorg, de horecavisie, de verontreinigingen bij Galvanitas en de rapportages over H19. In het antwoord over H19 wordt gewoon de suggestie gewekt dat H19 geen duidelijke financiële verantwoording heeft en geeft aan: “Duidelijk is in ieder geval geworden dat de administratie van h19 niet op een wijze is ingericht dat dit hieruit eenduidig kan worden afgeleid”. Het antwoord van H19 daarop was: “Onze administratie voldoet aan alle regels zoals die door de wet aan ons worden gesteld en door de accountant wordt gecontroleerd, inclusief diens toetsing aan outputcontract en subsidieregelingen van de gemeente”. Met andere woorden: “wat lul je nou?” De gemeente weet dus wel hoe ze onterechte druk op een ander weet te leggen, maar op het moment dat ze zelf kritiek ontvangen zijn ze niet thuis of reageren ze als door een adder gebeten.: “Wij zijn geen, wat u noemt projectencarrousel….. U doet onze inspanningen echt tekort.” , aldus wethouder Clèmens Piena. Er zijn daardoor al wel wat kleine venijnigheden geweest, vooral op het gebied van jeugdzorg, jeugdbeleid, verkeers(on)veiligheid en woningbouw. In het geval van de ontwikkelingen bij de Lage Molenpolderweg/Wilhelminakanaal Zuid lijkt snelheid voorrang te hebben op zorgvuldigheid en betrouwbaarheid. We denken soms dat er maar wat geprobeerd wordt in de hoop dat het ook lukt. Zo zijn de plannen voor Dorst-Oost pas nog afgeschoten door de Raad van State (BNDeStem, 7 december 2022).

En juist daar vragen we om: zorgvuldigheid, betrouwbaarheid en goede controle op plannen en uitvoering en niet om een wethouder die “huilie, huilie” doet als de gemeente haar zin niet krijgt. Er lijkt dus nog een lange weg te gaan voor de Oosterhoutse politiek daadwerkelijk transparant zijn en dus ook lokaal, open en sociaal zal zijn.

Gelukkig hebben we wel het gevoel dat we er een beetje in beginnen te komen, dus we liggen op koers!

Jan Schellekens en Kiona Groenen-van den Rijen

Fractie Lokaal Open en Sociaal 

 

KLIK hier voor ons compleet jaaroverzicht in PDF-formaat