Dat we ooit nog eens redelijk deskundig zouden worden op het gebied van windmolens, hadden we een paar maanden geleden niet kunnen bedenken. Maar de laatste maanden heeft een ware veldtocht ons door archieven, juridische stukken en langs allerlei deskundigen gevoerd. Dat gebeurde onder aanvoering van bestuursadviseur Hans Verstrepen (gepensioneerd advocaat) en heeft nu geleid tot een memo van LOeS over de situatie rond de uitbreiding van het windmolenpark Weststad tot de twee aparte Windturbines in de Oranjepolder
De memo beslaat ruim 8 pagina’s en gaandeweg worden bevindingen gedaan en conclusies geformuleerd bij de ontwikkeling van het windpark Oranjepolder. LOeS was gedurende het voortraject geen partij in de besluitvorming, maar de partij heeft als belangrijkste vraag: “Klopt het allemaal wel?” Om daar antwoord op te krijgen, zijn we dus dieper in de materie gedoken.
Eén van de eerste conclusies die we menen te kunnen trekken, is dat er tijdens het proces een misleidende uitleg lijkt te zijn gegeven aan het college en de gemeenteraad over het begrip “inrichting” (van een windpark). Eneco lijkt die uitleg nu nog te gebruiken door ongehoorde druk -onder dreiging van schadeclaims- uit te kunnen voeren op een democratisch proces.
Van park naar drie naar twee
Het was de bedoeling om drie megawindmolens te gaan bouwen in de Oranjepolder en ze te koppelen aan de reeds bestaande 6 windmolens in Weststad, waardoor een park zou ontstaan van 9 molens. Omwonenden (Dommelbergen-Noord) zijn in het geweer gekomen en de dichtstbijzijnde molen werd geschrapt om de ergste tegenstand te doen verstillen. Hij werd zo snel en gemakkelijk geofferd dat het ons – achteraf- leek dat het een opzetje was geweest, een gepland offer.
Gevolg: Weststad zou een windpark krijgen van 8 windmolens. De gemeenteraad gaf op 30 maart 2021 een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af voor 2 windmolens als uitbreiding van het windpark Weststad (ZN268979)
Toch liever geen windpark
Op 30 juni 2021 deed de Raad van State een uitspraak waarbij ze de uitkomst van een “windpark” rechtszaak in België (Nevele) volgde. Het verschil werd gemaakt tussen een windpark (van drie of meer windmolens) en geen windpark (1 of 2 windmolens). Windparken moeten aan meer eisen voldoen en een uitgebreid milieueffectenonderzoek (M.E.R.) moet daarbij gedaan worden: “Een bestaand windpark dat wordt uitgebreid met 1 of 2 turbines is een uitbreiding van het windpark en valt dus onder de m.e.r.-regelgeving “ (Helpdesk Wind op Land)
Dat zou extra tijd kosten èn meer mogelijke obstructies opleveren. Door het nadrukkelijk ontkoppelen van de windmolens uit het plan, leek de weg vrij om deze M.E.R.-procedure te ontlopen. Vanaf dit moment spreken Eneco, gemeente en AKD (advocatenkantoor) over twee separate windmolens.
Deze truc lijkt te werken in de ogen van de juristen. Ze verkopen een oorspronkelijk geheel ineens in delen zodat deze hapklare brokken wel in één keer doorgeslikt kunnen worden. Wat LoeS betreft, probeerde men op deze manier procedures te ontwijken, maar verviel daar op dat moment ook automatisch de grond voor de eerder afgegeven ontwerpverklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad.
Klopt het wel?
LOeS heeft e.e.a. voorgelegd aan:
- De Nederlandse Vereniging voor Omwonenden Windturbines (NVVOW)
- De belangengroep Oranjepolder
- De provincie Noord Brabant.
Daaruit kwamen onder meer de volgende gedachten: De twee windturbines apart beschouwen gaat het niet houden bij de Raad van State. Het sterkste argument tegen loskoppeling van de windmolens van het park is de korte afstand (ca. 430 meter) waardoor het visueel en landschappelijk bij elkaar hoort. De Provincie spreekt daarbij nog steeds van een clustering van tenminste drie turbines Een nieuwe vergunning voor het totale windpark is dus nodig!
De gemeenteraad moet volgens ons serieus twijfelen of de presentatie van Eneco en de memo's van de advocaten voldoende onderbouwd zijn. Wij menen (met de NVVOW) en gezien het VROM onderzoek naar het begrip inrichting, dat de door Eneco en adviseurs verrichte toets onvoldoende is. En..: bij twijfel niet oversteken! LOeS gaat hier deze week nog vragen over stellen
Zijn er alternatieven?
De laatste tijd wordt er ook gesproken over de Repowering van Weststad, waarbij het upgraden (opvoeren) van de bestaande windmolens op Weststad veel meer energie op gaat leveren. In de begroting 2023 wordt ook al rekening gehouden met die repowering.
Mede gezien de zienswijzen en vragen die beantwoord zijn, bestaat er een voldoende en heel redelijk alternatief om een aanzienlijk hoeveelheid windenergie vanaf Weststad mogelijk te maken. Het voornemen van Eneco hiervoor bestaat al enkele jaren:
- er bestaan duidelijk minder risico's,
- er kan direct rekening worden gehouden met de nieuwe richtlijnen.
Het bedrijfsrisico van Eneco met verlies op de investering in Oranjepolder kan geen reden zijn de belangen van Oosterhoutse burgers op de tweede plaats te zetten. Draagvlak is ook een aspect dat in kader van de belangenafweging moet worden getoetst. Bovendien doet dit veel meer recht aan een zorgvuldige procedure. Het voorkomt een procedure waarbij de gemeente zich onder druk voelt gezet en het democratisch proces wordt gedwarsboomd.
Wilt U de volledige memo hebben? Download deze dan via deze link(PDF).