Datum
19 september 2023
Onderwerp
Beantwoording art. 39 vragen Fractie Lokaal Open en Sociaal (cameratoezicht door Thuisvester)
Geachte heer Schellekens,
Op 31 augustus hebt u, op grond van artikel 39 van het Reglement van Orde van de Oosterhoutse gemeenteraad, schriftelijk (vervolg)vragen gesteld over Galvanitas en de huisvesting van h19. Wij beantwoorden uw vragen graag als volgt.
Aanleiding
Thuisvester heeft vastgesteld dat in en om het complex Pieter Vreedestraat regelmatig vuil achterblijft. Dat is in strijd met de huisregels en de hygiëne stelt ze in een brief van 19 juli 2023 aan de bewoners, om vervolgens het volgende aan te kondigen:. “Omdat niet iedereen zich aan deze afspraken houdt, plaatsen wij vanaf volgende week een camera die toezicht houdt op de ondergrondse containers. Als iemand dan nog vuil naast de containers plaatst, verhalen wij de kosten voor het opruimen op die persoon”
Daarmee dreigt Thuisvester een camera te gaan gebruiken om het gedrag van een eenling of een kleine groep te corrigeren terwijl ze een inbreuk maakt op de privacy van iedereen.
- Bent U het met ons eens dat het gebruik van camera’s in de openbare ruimte alleen met de nodige zorgvuldigheid kan worden toegestaan?
- Ja. De inzet van camera’s in de openbare ruimte is geregeld in artikel 151c Gemeentewet en artikel 2:77 van de APV Oosterhout. Op 3 mei 2017 heeft het college het uitvoeringsprogramma cameratoezicht vastgesteld. Hierin staat beschreven welke stappen doorlopen moeten worden om te komen tot de plaatsing van een camera in de openbare ruimte. Er dient o.a. een veiligheidsanalyse gemaakt te worden. Daarnaast wordt de inzet beoordeeld op noodzakelijkheid, proportionaliteit en subsidiariteit. De burgemeester neemt het besluit tot het plaatsen van een camera. Dit besluit wordt genomen na overleg met de lokale driehoek, politie en Openbaar Ministerie. Thuisvester, andere partners en ook inwoners kunnen bij de gemeente een verzoek indienen om cameratoezicht. Alle verzoeken worden op basis van het uitvoeringsprogramma getoetst. In dit geval is er geen verzoek ingediend voor het plaatsen van camera’s in de openbare ruimte.
- Vindt U dat het niet-naleven van de (huis)regels door een enkeling een privacyschending van allen rechtvaardigt?
- Het cameratoezicht moet evenredig zijn met het doel dat men wil bereiken en kan enkel ingezet worden als het beoogde doel niet op een andere, minder ingrijpende wijze bereikt kan worden. De situatie is nu onder controle en er is uiteindelijk geen camera geplaatst door Thuisvester.
- Bent U het met ons eens dat dit dreigement eigenlijk ongepast is en dat Thuisvester dit dreigement aan de bewoners in moet trekken?
- Zie ons antwoord op vraag 2
Thuisvester is een belangrijke partner van de gemeente Oosterhout
In een vervolgschrijven meldt Thuisvester het volgende:
- “We hebben contact opgenomen met de gemeente om deze problematiek aan te pakken”
Daar hebben we de volgende vragen over:
- Is er door Thuisvester contact opgenomen met de gemeente om deze problematiek aan te pakken?
- Ja, de gemeente (lees: de afvalcoaches) en Thuisvester zijn al sinds de eerste bewoning in nauw contact om deze uitdaging samen op te lossen.
- Wat was de aard van dit contact?
- De afvalcoaches en Thuisvester staan in nauw contact met elkaar. De afvalcoaches zijn in het begin van de bewoning bijna dagelijks ter plaatse gegaan om in gesprek te gaan met de bewoners en de beheerder van Thuisvester. De afvalcoaches zorgden tevens voor het afvoeren van het illegaal gedumpte afval.
- Wat heeft de gemeente Oosterhout vervolgens gedaan om deze problematiek met Thuisvester aan te pakken?
- Zie ons antwoord op vraag 5.
- Heeft de gemeente hulp aangeboden aan Thuisvester bijvoorbeeld door de inzet van de afvalcoaches?1
- Ja, zie ons antwoord op vraag 5.
- Wat hebben die afvalcoaches geconstateerd?
- Het meeste illegaal gedumpte afval was gerelateerd aan de inrichting van de nieuwe woningen. Er is ook geconstateerd dat enkele milieupassen nog niet geactiveerd waren omdat sommige bewoners nog niet officieel ingeschreven waren in Oosterhout. Tevens werkte de ondergrondse container de eerste twee weken niet optimaal vanwege een technische storing.
- Heeft de gemeente Oosterhout in het contact met Thuisvester of naar aanleiding van eigen constateringen Thuisvester aangeraden om een camera te plaatsen?
- Neen
- Heeft de gemeente Oosterhout in het contact met Thuisvester aangeraden om de bewoners te dreigen met het plaatsen van een camera?
- Neen
- Plaatst de gemeente Oosterhout zelf camera’s om verkeerd aangeboden huisvuilaanbieders te identificeren, kosten op hen te verhalen en/of hen te bekeuren?
- De gemeente heeft geen camera’s geplaatst in de openbare ruimte om verkeerd aangeboden huisvuilaanbieders te identificeren.
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Oosterhout,
1 Afvalcoaches: De coaches gaan dagelijks op pad en onderzoeken afval dat verkeerd wordt aangeboden. Ze gaan het gesprek aan met inwoners, maar zullen als dat nodig is ook handhavend optreden door een boete uit te schrijven. Dat laatste doen ze bijvoorbeeld bij illegaal gedumpt afval en bij bijplaatsingen. U kunt de afvalcoach de komend tijd overal tegenkomen: op straat, in de wijk, bij bijeenkomsten of bij evenementen.