Update 19-09-2024: Antwoorden op onze vragen (PDF) Bijlage tekening
Vraag op basis van artikel 39 Reglement van orde
Aan het college van burgemeester en wethouders
van Jan Schellekens, fractie Lokaal Open en Sociaal
over: vervolg Camerahandhaving in de binnenstad
Oosterhout, 8 augustus 2024,
Gelet op het gestelde in artikel 39 van het Reglement van orde voor de vergadering van de gemeenteraad van Oosterhout stellen wij het volgende aan de orde
Aanleiding
In BN De Stem van 30 juli 2024 was een artikel opgenomen met als titel: Centrum van Oosterhout krijgt drie extra camera's, Hele horecagebied en vluchtwegen in beeld.
Daarin stond het volgende te lezen:
,,Het cameratoezicht wordt uitgebreid omdat er, met name op stap- avonden, ongeregeldheden plaatsvinden in het centrum. Denk hierbij aan verstoringen van de openbare orde in de vorm van mishandelingen, openlijke geweldplegingen en incidenten waarbij er sprake is van overmatig alcohol- en drugsgebruik",
LOeS heeft een aantal vragen:
- Kunt U ons de objectieve (harde) gegevens verstrekken over alle ongeregeldheden in het centrum en verstoringen van de openbare orde van de laatste 3 jaar die bij U bekend zijn (via mutaties of signaleringen politie, buurtbeheer, boa’s, susteams, horeca-exploitanten, winkeliers, bewoners, bezoekers of anderen):
- in de vorm van mishandelingen,
- van openlijke geweldplegingen en
- of andere incidenten
- Cijfers zijn altijd te raadplegen via data.politie.nl. Op de volgende pagina vindt u een overzicht van een aantal veelvoorkomende incidenttypes in het centrum van Oosterhout voor de afgelopen 3 jaar. Wij beperken ons bij deze cijfers enkel tot de geregistreerde misdrijven van de politie, om dubbelingen in de cijfers, die dan een vertekend beeld geven, te voorkomen.
- Kunt U daarbij aangegeven bij welke gevallen en sprake is van:
- overmatig alcoholgebruik
- drugsgebruik
- combinatie van (overmatig) alcohol- en drugsgebruik,
-
Het is ons niet bekend of er bij de bovengenoemde incidenten sprake is geweest van overmatig drank- of drugsgebruik. Wel zijn er van 2021 t/m 2023 105 incidenten geregistreerd in verband met overlast door drank- en/of drugsgebruik in het centrum.
‘Bovendien zorgen deze posities voor extra monitoring in het voetgangersgebied, wat belangrijk is nu men door het ontbreken van palen het gebied gewoon kan inrijden en daardoor ook de impact van een eventueel incident groter is. Naast dat cameratoezicht een preventieve bijdrage levert, helpt het ook bij de opsporing na een eventueel incident of ander strafbaar feit'
'Bovendien zorgen deze posities voor extra monitoring in het voetgangersgebied, wat belangrijk is nu men door het ontbreken van palen het gebied gewoon kan inrijden en daardoor ook de impact van een eventueel incident groter is. Naast dat cameratoezicht een preventieve bijdrage levert, helpt het ook bij de opsporing na een eventueel incident of ander strafbaar feit'
- Werken alle camera’s nog naar behoren?
- De ANPR camera’s worden periodiek onderhouden. Op dit moment is de camera in de bedieningsstraat Arendshof niet in gebruik. In verband met de bouwwerkzaamheden Arendsplein moest de camera verwijderd en verplaatst worden.
- Hoeveel overtredingen zijn er geconstateerd in de periode:
- 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2024 (Q1)
- Er zijn 541 waarschuwingen uitgegaan.
- 1 april 2024 tot en met 30 juni 2024 (Q2)
- Er zijn 903 waarschuwingen uitgegaan.
- 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2024 (Q1)
- hoeveel waarschuwingen zijn uitgedeeld in de periode:
- 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2024 (Q1)
- zie antwoord vraag 4.
- 1 april 2024 tot en met 30 juni 2024 (Q2)
- zie antwoord vraag 4.
- 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2024 (Q1)
- hoeveel bekeuringen zijn er uitgereikt in de periode:
- 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2024 (Q1)
- Er zin 81 beschikkingen opgelegd.
- 1 april 2024 tot en met 30 juni 2024 (Q2)
- Er zijn 170 beschikkingen opgelegd.
- 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2024 (Q1)
- Zijn de verleende ontheffingen – die tijdens corona bij uitzondering aan bezorgdiensten werden verleend- inmiddels ingetrokken?
- Tijdens de screening van de ontheffing is geconstateerd dat de meeste ontheffingen een geldigheid hebben tot 31 december 2024. Juridisch blijkt het op basis van het huidige ontheffingenbeleid niet mogelijk de verstrekte ontheffingen vroegtijdig te beëindigen. Bij de uitgifte van nieuwe ontheffingen in 2024 is nauwlettend gekeken dat de looptijd niet verder loopt dan 31-12-2024. Vanaf 2025 worden de lopende ontheffingen niet meer automatisch verlengd maar moeten ontheffinghouders opnieuw een ontheffing aanvragen. Hierbij wordt een nauwkeurige screening van de aanvragen gedaan. Op grond van de huidige beleidsvoorschriften komen bezorgdiensten niet meer in aanmerking voor een ontheffing. De venstertijden tussen 7.00 uur en 11.30 uur gelden voor al het bezorgd verkeer dus ook voor de bezorgdiensten
- Is het capaciteitstekort bij de betrokken afdelingen en software knelpunten inmiddels opgelost?
- Ja
- Is het database bestand dat nog moest worden opgeschoond inmiddels opgeschoond?
- Het bestand is voor een deel opgeschoond. Met de gekozen werkwijze om vanaf 2025 aanvragen voor ontheffingen opnieuw in te dienen wordt het oude vervuilde bestand opgeheven.
BNDestem haalt aan dat de impact van een eventueel incident groter is:
- Hoeveel incidenten zijn er de afgelopen jaren geweest, wat was de impact van de incidenten en wat is dat in vergelijking tot de jaren ervoor (dus voor het cameratoezicht)
- Er zijn geen gegevens beschikbaar van incidenten die zouden zijn voorgevallen. In onze brief van februari 2024 hebben we al aangegeven dat er meldingen zijn gedaan door bewoners van het Torenkwartier over auto's en brommers die met te hoge rijsnelheid via de Torenstraat het centrum inrijden. Verder is bekend dat voetgangers in het gebied het vervelend vinden dat er bestelbusjes in het gebied rijden. Ook het rijden met fietsen door de winkelstraat (e-bikes, fatbikes) wordt als hinderlijk ervaren door de voetgangers.
- Hoeveel meldingen van onveilige verkeerssituaties in het bedoelde gebied waren er van bewoners of publiek in de periode van 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2024 bij de verschillende diensten? (wijkbeheer, handhaving, gemeente, politie e.d.)
- Ook hier zijn geen aantallen van bekend.
- Zijn de ontheffingsaanvragen inmiddels gedigitaliseerd?
- Nee, dit zal pas in 2025 mogelijk zijn
- Worden legeskosten in rekening gebracht?
- Nee
- Beantwoordt het systeem inmiddels aan de door U gestelde doelen?
- In de beantwoording van deze vraag uit uw brief van 15 januari 2024 is aangegeven dat er aanscherping van de regels bij het verstrekken van de ontheffingen wenselijk is. Momenteel wordt gewerkt aan het opstellen van nieuwe de nieuwe regels.
- Werken deze camera’s dag en nacht (24/7)?
- De OOV camera’s nemen dag en nacht, 24/7, beelden op.
- De ANPR-camera’s nemen 24/7 beelden op
- Wordt er live meegekeken?
- De OOV camera’s worden live uitgekeken
- De ANPR-camera’s niet. Vanuit het systeem worden foto’s getoond van de auto’s waarvoor geen ontheffing is afgegeven. De gemeentelijke handhaving doet een extra controle van deze foto’s.
- Zo ja, is dit ook 24/7? En door welke organisaties?
- De OOV camera’s worden live uitgekeken van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag van 22.00 tot 04.30uur. Tijdens evenementen in het centrum, zoals carnaval of Koningsnacht, worden de camera’s op extra dagen of aanvullende tijden uitgekeken. De camera’s worden uitgekeken door de cameracentralisten van de gemeente Breda. Dit is vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst. Zij staan in nauwe verbinding met de politie en geven bijzonderheden direct door, waardoor de politie snel en adequaat in actie kan komen
- zo nee, aan wie worden de beelden beschikbaar gesteld?
- De ANPR-camera’s mogen enkel worden ingezet om voertuigen die het centrumgebied inrijden te screenen op geldende ontheffing. De fotobeelden mogen niet voor ander gebruik worden gedeeld
- Hoelang worden de beelden bewaard?
- De beelden van de OOV camera’s worden 2 weken bewaard. Dit is conform wet- en regelgeving, waarin staat dat beelden maximaal 4 weken bewaard mogen worden. Als er concrete vermoedens zijn dat er strafbare feiten op de camerabeelden staan, kunnen de beelden van een specifieke camera, op datum en tijdstip van incident, veilig gesteld (bewaard) worden zolang als nodig is voor de afhandeling van het incident. Voor de ANPR camera’s is een DPIA opgesteld waarin is aangegeven dat: camerabeelden van ontheffinghouders maximaal 24 uur bewaard worden door het backofficesysteem; De overtredersbeelden van potentiële overtreders maximaal 72 bewaard worden. Dit betekent dat de controle van deze beelden door de BOA ook uiterlijk binnen 72 uur moet plaatsvinden; Na beoordeling van de camerabeelden worden de gegevens van de overtreders die een sanctie ontvangen voor een periode van 5 jaar bewaard (Wet Administratiefrechtelijke Handhaving Verkeersvoorschriften).
- Kunt U op een plattegrond tonen welke gebieden in het Oosterhoutse uitgaansgebied door die camera’s in het oog gehouden worden?
- Op welke overtredingen en strafbare feiten bent U gericht?
- Wij richten ons op feiten die de openbare orde en veiligheid verstoren, zoals openlijke geweldpleging, mishandelingen en incidenten waarbij er sprake is van overmatig alcohol- en drugsgebruik. De centralisten die de camera’s uitkijken kunnen dit soort incidenten vroegtijdig waarnemen en treden hierover in contact met de eenheden op straat zodat het niet uit de hand loopt.
- Zijn de camera’s ook gericht op auto’s, fietsers, fatbikers en dergelijke?
- De OOV camera’s filmen de openbare ruimte, dus als daar auto’s, fietsers of fatbikes en dergelijke rijden, zijn ze in beeld. De camera’s worden niet gebruikt voor het opsporen van verkeersovertredingen, maar de beelden kunnen wel worden gebruikt bij een strafbaar feit waar een voertuig bij betrokken was, zoals doorrijden na een ongeluk of ernstige overlast
- Zijn de camera’s ook gericht op andere overtredingen ( bijv. alcohol, roken onder 18 jaar, vandalisme ) Met andere woorden wat is de bijvangst?
- De centralisten die de camera’s live uitkijken tijdens uitgaansavonden, letten ook op andere overtredingen. Zo worden er vaak wildplassers gezien, wordt er soms vandalisme waargenomen of personen die overmatig gedronken hebben. Overtredingen als roken en/of drinken onder de 18 is moeilijk te zien op de camera’s.
- Zijn de beelden door eventueel gedupeerden op te vragen en te verkrijgen bijvoorbeeld ten behoeve van aansprakelijkheid en schadevergoedingen?
-
Nee. De beelden zijn alleen beschikbaar voor de politie ten behoeve van aangifte van een strafbaar feit en worden nooit aan burgers verstrekt. De beelden kunnen niet worden gebruikt voor het vaststellen van aansprakelijkheid.
Aanvullend op uw vragen, willen we nog meegeven dat het cameratoezicht in de binnenstad een aanvulling is op de politie-inzet in het gebied. Het cameratoezicht helpt bij een vroegtijdige signalering en mogelijk zelfs eventuele opsporing, waardoor de politie adequater en efficiënter kan optreden. De politie kan bijvoorbeeld niet overal in het gebied aanwezig zijn tijdens de openingstijden van de horeca, omdat haar inzet soms ook elders nodig is. ‘s Weekends is de politie met twee agenten aanwezig in het horecagebied. Bij een signalering van de cameracentralisten wordt dit aantal indien nodig opgeschaald. We zien de camera’s niet als vervanging voor aanwezigheid van de politie, maar als aanvulling, omdat de politie efficiënter kan werken dankzij het cameratoezicht. Op die manier dragen de camera’s bij aan de veiligheid van onze inwoners op straat
-
“Naast de uitleg over het afdekken van het hele horecagebied gaf de gemeente aan dat er op de Keiweg 'soms ongeregeldheden plaatsvinden bij de shoarmatent en de gemeente met de extra camera's ook zicht heeft op die locatie”.
We begrijpen inmiddels dat dit bericht totaal ongegrond was en dat U dat heeft gecorrigeerd:
- Klopt het dat U dit bericht foutief de wereld in heeft geholpen?
- Nee, dit klopt niet. Met “bij de shoarmatent” werd “in de nabijheid / ter hoogte van de shoarmatent” bedoeld. We realiseren ons nu dat “bij de shoarmatent” ook kan worden gelezen als “in de shoarmatent”. Hetgaat hier om een verschil in interpretatie. Dit is door de media uitvergroot.
- Wat zijn de gevolgen daarvan voor de betreffende ondernemer?
- Wij zijn van mening dat onze berichtgeving geen nadelige gevolgen heeft voor de ondernemer.
- Wat heeft U gedaan om dat beeld grondig te corrigeren?
- We hebben aan BN de Stem uitgelegd dat het een ongelukkige woordkeuze is geweest en wat wel wordt bedoeld. En ook dat de incidenten die hebben plaatsgevonden geen relatie hebben met de shoarmatent. Dit is ook zo in hun artikel benoemd.
- Heeft U nog actie ondernomen naar de betreffende ondernemer (zo ja, wanneer en welke)
- Nee
- Wat gaat U er aan doen om dit soort – mogelijk stemmingmakende en verdacht makende - berichtgeving van Uw kant in de toekomst te voorkomen?
- We zullen voortaan nog zorgvuldiger zijn in onze woordkeuze.