logo motie

Geüpdatet op 1 sept 2024 met antwoorden college

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Oosterhout
Slotjesveld 1
4902 ZP Oosterhout

Betreft: aanvullende vragen: Stand van zaken verontreinigingen en saneringen Galvanitas terrein en omgeving

Als vervolg op de eerdere vragen van 4 juli 2024 hebben we vorige week contact gehad met de Omgevingsdienst Midden en West Brabant over de stand van zaken m.b.t. de verontreinigingen in en om de bronverontreiniging op het voormalige Galvanitasterrein.

Daarbij werd verteld dat de verontreiniging inderdaad anders was dan gedacht en dat er vanuit de bronverontreiniging een soort stroom was o.a. richting Tulpenlaan en Buurstede. Er werd ook gemeld dat die verontreiniging in kaart was gebracht in eerdere rapporten over de reconstructies in dat gebied. We hebben dat via Notubiz gezocht, maar (nog) niet gevonden. Dat leidt tot de volgende vraag:

  1. Kunt ons de rapporten en kaarten¹ sturen met daarop de:
    1. De gehele reikwijdte vanuit de bronverontreinigingen van het Galvanitas terrein, dus ook als die andere dan de genoemde straten zijn (zoals Wilhelminakanaal-Zuid, Eikdijk, Europapark, Europaweg, Burgemeester Holtroplaan, Paterserf, Warandepoort, Bloemenhof, Gentiaanstraat, Seringenstraat, Azeleastraat etc. en ook eventuele andere gebieden)
      • De verontreiniging wordt momenteel verder in beeld gebracht. Op basis van de beschikbare analyseresultaten tot september 2023 is de grondwaterverontreiniging in kaart gebracht, zoals weergegeven in de bijgevoegde tekening (*Tekening ligging verontreiniging geval 6, 01-09-2023).
    2. eventuele andere verontreinigingen die in die gebieden zijn aangetroffen
      • Gemeente Oosterhout staat bekend om zijn sterke industrialisatie na de Tweede Wereldoorlog. Binnen Oosterhout hebben dan ook veel fabrieken gestaan, waarbij in meer of mindere mate bodemverontreiniging is veroorzaakt. In kaart 1 zijn de diverse bekende grond- en grondwaterverontreinigingen weergegeven

Daarnaast is het de vraag wie verantwoordelijk is voor de kosten voor eventuele sanering /verdere monitoring of alle directe of indirecte schade van de verontreiniging. Ik begreep dat dat normaal gesproken degene is die verantwoordelijk is voor de bron van de verontreiniging. Dat levert de volgende vragen op:

  1. Wie is verantwoordelijk voor de kosten die gepaard gaan met onderzoek, sanering en/of vervolgopdrachten en alle directe en indirect schade van de verontreinigingen?
    • In Nederland is de financiële verantwoordelijkheid voor bodemverontreiniging die is ontstaan vóór 1987 vastgelegd in de Wet bodembescherming (Wbb). Voor deze verontreinigingen geldt dat de eigenaar van de grond destijds in principe niet automatisch verantwoordelijk is voor de sanering. Als de veroorzaker niet meer te achterhalen is of niet meer bestaat, ligt de verantwoordelijkheid vaak bij de overheid. In veel gevallen wordt de sanering dan gedeeltelijk gefinancierd door het Rijk, provincies of gemeenten.

      Veel van de subsidies en fondsen die vroeger beschikbaar waren voor bodemsanering zijn inmiddels beëindigd of beperkt. Dit betekent dat de kosten voor sanering in toenemende mate op de huidige eigenaar van de grond kunnen vallen.

  2. Als die verantwoordelijke niet bij machte is om aan die (financiële) verplichtingen te voldoen, wie is er dan verantwoordelijk?
    • Dit is afhankelijk van vele factoren en de ernst van de verontreiniging. In situaties waarin de eigenaar echt niet in staat is om de sanering uit te voeren, kan de overheid ingrijpen als de verontreiniging ernstige risico's oplevert voor de volksgezondheid of het milieu.
  3. Wat zijn de geschatte kosten voor alle onderzoeken, saneringen en/of vervolgopdrachten en alle directe en indirect schade van de verontreinigingen?
    • Met betrekking tot het voormalig terrein van Galvanitas hebben wij geen inzicht in de gemaakte kosten voor onderzoek, sanering, monitoring of vervolgopdrachten, aangezien deze kosten niet door de gemeente worden gefinancierd.

      Als door de aanwezigheid van bodem- en/of grondwaterverontreinigingen die vóór 1987 zijn ontstaan, aanvullende werkzaamheden noodzakelijk zijn, zullen deze door de huidige grondeigenaar moeten worden gefinancierd. Deze kosten zijn sterk afhankelijk van de aard van de werkzaamheden en de duur ervan.

  4. Welke gevolgen hebben deze kosten voor de voortgang van de bouwprojecten op en om het Galvanitasterrein (ook verder gelegen bouwprojecten)?
    • Saneringskosten voor bekende bodemverontreinigingen worden opgenomen in het exploitatieplan. In het algemeen kan worden gesteld dat bodemverontreiniging zelden een onoverkomelijke beperking vormt waardoor bouwprojecten geen doorgang kunnen vinden.

*Tekening ligging verontreiniging geval 6, 01-09-2023

Oosterhout, 16 juli 2024

Namens de fractie van LOeS
Jan Schellekens


¹Links en verwijzingen naar de pagina’s mogen ook